Söderhamn och Eksjö kan bli Europamästare i entreprenörskap

Vilka är bäst i Europa på att främja företagande och entreprenörskap? Den frågan ställer EU-kommissionen i en årlig tävling. I år är det Söderhamn och Eksjö som står för de svenska bidragen och som har chans att bli Europamästare i entreprenörskap.

Tillväxtverket presenterar de två vinnarna i den svenska delfinalen till Europamästare i entreprenörskap: Drivkraft Söderhamn och Visuliazation Park i Eksjö kommun.

- Sedan 2006 har vi arbetat särskilt med att främja entreprenörskap från förskolan upp till vuxenutbildningen. Att vi nu blir nominerade till EU-kommissionens tävling ger oss kraft och energi att fortsätta vårt arbete, säger Birgit Lodmark, processledare för entreprenöriellt lärande i Söderhamns kommun som är ett av de två bidragen som Sverige skickar till EU-kommissionen.

- Vi jobbar med att främja entreprenörskap hos barn, ungdomar och vuxna. Lärare från förskola, grundskola och gymnasium har gått högskoleutbildningar i hur vi främjar entreprenörskap. De "vågar" numera ha ett entreprenöriellt förhållningssätt i lärande och samspel säger Birgit Lodmark.

Nedre raden från vänster: Margareta Högberg kommunalråd, Bibbi Lodmark projektledare Drivkraft , Sven-Erik Lindestam kommunalråd. Bakre raden från vänster: Bo Wikström BUN ordförande, Tomas Hartikainen förvaltningschef BUN, Ove Södergren LA ordförande, Thomas Norgren förvaltningschef LA.
Det andra vinnande bidraget är Visualization Park, Eksjö kommun.

- Digital visualisering är ett starkt tillväxtområde men även ett område med tuff konkurrens från hela världen. I Eksjö har nya företag, produkter och lösningar skapats, säger Sigbritt Larsson, nationell kontaktperson på Tillväxtverket för European Enterprise Promotion Awards.

Bakgrund


Tillväxtverket är Sveriges koordinator för tävlingen "European Enterprise Promoion Awards 2012" som utlyses av EU-kommissionen. En jury med fem personer utser de vinnande bidragen.  Bidragen ska vara framgångsrika främjare av företagande och entreprenörskap.

Av de bidrag som har kommit in har två utsetts som nationella vinnare. De slutliga vinnarna i Europeiska tävlingen utses på Cypern i november. Flera svenska bidrag har haft framgångar tidigare år, 2011 vann e-fabriken och regionförbundet i Uppsala i kategorin förbättring av affärsmiljön.

Ytterligare information:


Om European Enterprise Promotion Awardslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt


Sigbritt Larsson, Nationell kontaktperson för
European Enterprise Promotion Awards
Telefon: 08 681 92 53
Sidan uppdaterad 2014-06-19
av Minna Rydgård
Tillväxtverket